Onderwijs Research Dagen 2021

De stad Utrecht

Utrecht

Welkom in Utrecht! Ondanks dat jullie als deelnemers niet naar Utrecht kunnen komen en de ORD 2021 dus online zal worden aangeboden zal een groot deel van het congres wel vanuit Utrecht worden uitgezonden, dus alsnog van harte welkom vanuit Utrecht bij de ORD 2021!

In het hart van de meest concurrerende regio van Europa ligt Utrecht. Een levendige kennisstad met jonge, slimme inwoners en een bloeiende creatieve sector.

In Utrecht vind je volop inspiratie: de voelbare energie ontstaat door de vele studenten, innovatieve ondernemers en vooruitstrevende initiatieven. Utrecht is de stad voor ORD2020 en niet voor niets:  de stad heeft een omvangrijk netwerk van kennisintensieve bedrijven en instellingen, met het Utrecht Science Park als verbindende schakel. Hier bundelen wetenschappers en ondernemers hun krachten, om een sterke impuls aan de regionale economie te geven.

Zo is de Universiteit Utrecht een van de beste onderzoeksuniversiteiten van Nederland en het UMC Utrecht één van de grootste publieke zorginstellingen van het land. Bovendien telt Utrecht meer dan 80 bedrijven en onderzoeksinstellingen die actief zijn in sectoren als life sciences & health, duurzame economie, gaming, zakelijke dienstverlening en ICT.

Natuurlijk is er ook genoeg te doen in Utrecht. Ontdek Utrecht via deze link. Of lees hieronder de tips van de organisatie:

De Domtoren

 

De monumentale, gotische Domtoren is het icoon van Utrecht. Deze prachtige kerktoren uit het jaar 1382 is vanuit de hele stad te zien, en bepaalt al honderden jaren de skyline van de stad.

De Domtoren heeft een hoogte van 112 meter, is het hoogste gebouw van Utrecht en de hoogste kerktoren van heel Nederland. Ooit zat d

e toren namelijk vast aan de Domkerk, maar na een heftige zomerstorm in 1674 stortte het middenschip van de kerk in. Sindsdien staan de bouwwerken een stukje uit elkaar. Er zijn initiatieven om het middenschip in ere te herstellen, maar voorlopig blijven kerk en toren nog even gescheiden.

 

Rondleidingen
De Domtoren is van buiten een indrukwekkend bouwwerk, maar voor een adembenemend uitzicht over de stad moet je ook zeker de 465 traptreden beklimmen. Tijdens een rondleiding neemt een ervaren gids je mee naar de top en leer je alles over de geschiedenis van de toren en de bijbehorende Domkerk. Onderweg bezoek je verschillende ruimtes en verdiepingen, en eenmaal boven heb je een geweldig zicht over de Utrechtse binnenstad en de omliggende plaatsen. De rondleiding duurt een uur en wordt een paar keer per dag gegeven.

Voor een complete ervaring van dit historische stukje Utrecht kun je ook de Domkerk bezoeken.
Prijzen
Volwassenen € 10,-
Student/CJP/65+/ U-pas  € 7,50

Kleinste huisje aan de Oudegracht

De Oudegracht snijdt dwars door de Utrechtse binnenstad, en langs het water staan nog vele oude kleine koopmanshuizen. Het bijzondere huisje op nummer 133, bijvoorbeeld.

Houten skelet
Dit piepkleine grachtenpandje is het kleinste huisje aan de Oudegracht, en dateert uit de 14e eeuw. In die tijd waren veel Utrechtse panden van hout gemaakt, maar de stad versteende in de loop van de eeuwen vanwege brandgevaar.

Ook dit huis was van oorsprong van hout, en in de zijgevel is nog steeds het houtskelet zichtbaar. De voorgevel is in de 17e eeuw wel versteend en in de 18e eeuw vervangen door de huidige klokgevel. De winkelpui dateert van de restauratie uit 1976.

 

Winkelruimte
Het kleine huisje was oorspronkelijk groter, maar werd in 1581 in tweeën gedeeld. Het pand heeft dan ook meerdere kelders. Inmiddels is de historische koopmanswoning alweer jaren in gebruik als winkelruimte, en sinds 2006 vind je hier sieradenwinkel Pracht.

Oudegracht 133
3511 AL Utrech

Museum Catharijneconvent
Het Museum Catharijneconvent is hét museum voor religieuze kunst in Utrecht. Het museum vertelt het fascinerende verhaal van het heden en verleden van het christendom in Nederland. Met een collectie van zowel protestantse als katholieke kunst- en cultuurvoorwerpen is het museum uniek in de wereld.

Collectie
De collectie bestaat uit een groot aantal bijzondere (kunst)historische objecten, daterend vanaf de vroege middeleeuwen tot de 21e eeuw. Zo vind je er onder meer schilderijen van Rembrandt, Pieter Saenredam en Jan van Scorel, relieken, videokunst van onder meer Guido van der Werve, beelden van heiligen, eeuwenoude manuscripten, een metershoog glas-in-loodraam van Marc Mulders en alles over onze religieuze feestdagen zoals Kerst, Pasen en Sinterklaas.

Historie
Het Museum Catharijneconvent is gevestigd in een prachtig klooster uit de middeleeuwen, op loopafstand van de Dom. Het klooster en de bijbehorende Catharijnekerk zijn gewijd aan de heilige Catharina van Alexandrië, de patroonheilige van de Johannieters.

Het klooster werd in de 15e eeuw gebouwd door de karmelieten, maar wordt in het jaar 1528 eigendom van de Johannieters. Zij voltooien het klooster en geven het haar naam. De slaapzaal wordt omgebouwd tot ziekenzaal. Met 24 bedden het grootste ziekenhuis van de stad en de voorloper van het huidige Universitair Medisch Centrum Utrecht.

Na de sluiting van het ziekenhuis in 1811 krijgt het complex verschillende bestemmingen, tot het in 1972 onderdak geeft aan het nationale museum voor de geschiedenis van het christendom in Nederland.  Na een grondige verbouwing waarbij veel aandacht is besteed aan de oorspronkelijke functie van het gebouw wordt het museum in 1979  officieel geopend.

Toegangsprijzen
Volwassenen: €14,00
65+: €12,50
Studenten: €7,00

Het Academiegebouw
Het statige Academiegebouw is een van de blikvangers op het Domplein. Het is het hart van de Universiteit Utrecht, en de plek waar studenten afstuderen en promoveren. In de prachtige zalen vinden regelmatig uitreikingen, conferenties en culturele manifestaties plaats, maar je kan dit bijzondere gebouw ook bewonderen tijdens een rondleiding.

Geschiedenis
De geschiedenis van het Academiegebouw gaat ver terug. Het oudste deel van het pand, de Aula, bestaat al sinds 1462. In het jaar 1579 werd op deze plek de Unie van Utrecht ondertekend, die beschouwd wordt als het begin van de Nederlandse staat.

Het huidige gebouw was een cadeau van de burgers en de provincie Utrecht aan de Universiteit van Utrecht, ter ere van hun 250 jarig bestaan in 1886. Maar door meningsverschillen over de stijl van het academiegebouw duurde het nog 5 jaar voordat de bouw ook daadwerkelijk begon. Uiteindelijk wonnen de aanhangers van de neo-renaissancistische stijl, en kon in 1891 worden gestart met de bouw van het pand.

Momenteel is het Academiegebouw het ceremoniële en representatieve hart van de Universiteit Utrecht.

Rondleidingen
Wil je kennismaken met het gebouw, en meer te weten komen over de historie van de Universiteit? Enthousiaste en deskundige gidsen kunnen je hier alles over vertellen. Neem contact op via 030 – 253 9300 voor meer informatie over rondleidingen met een gids.

Architectuur
Het Academiegebouw is een bijzonder gebouw, en dat is mede dankzij alle details. Zo loopt tussen de etages een lijst met daarop de namen van geleerden. Hun stenen afbeeldingen zijn te zien onder de met boogjes versierde daklijst. De ingang van het gebouw is schuin geplaatst op de plek waar de twee vleugels samenkomen. Erboven is een afbeelding in natuursteen te zien van Pallas Athene en verder is er een uitbundig versierd geveldeel geplaatst en een klein fronton met daarop het symbool van de Universiteit Utrecht, de sol justitiae, oftewel de zon der gerechtigheid.

Openingstijden
ma 8:00-22:00
di 8:00-22:00
wo 8:00-22:00
do 8:00-22:00
vr 8:00-22:00

Pandhof van de Domkerk

De Pandhof van de Dom is de kloostertuin van de Domkerk. Deze verborgen tuin ligt ingeklemd tussen de Domkerk en het Academiegebouw, en is een heerlijk idyllisch plekje vol bloemen en kruiden. De Pandhof is een van de mooiste binnentuinen van Nederland en vanaf hier heb je  een prachtig zicht op de Domtoren en kerk.

Historie

De Pandhof van de Domkerk dateert uit 1390-1440 en werd eind 19e eeuw gerestaureerd. Het is een kloostertuin met middeleeuwse stijlelementen, waar sierplanten en kruiden bloeien. In het midden van de tuin staat een fontein met het beeld van de schrijvende 14e-eeuwse Domkanunnik Hugo Wstinc. De tuin wordt omsloten door een kruisgang uit de 15e eeuw. De tuinen worden bijgehouden door vrijwilligers.

Openingstijden Pandhof
De Pandhof is een heerlijke plek om rustig te zitten en te genieten van een bijzonder stukje Utrecht. De tuin is vrij te bezoeken en toegankelijk via de poort op het Domplein .

Ma t/m vrij: 10:00 – 16:00 uur
Za & zo: 10:00 – 17:00 uur